Kultur i Jönköping och Gränna

kultur i jönköpingBåde Jönköping och Gränna är rik på historia och kultur. Det gör att du har en mängd olika kulturskatter att uppleva. Nästan var du än befinner dig så är det en del av historian. Till exempel var Visingsö, utanför Gränna ett centrum för vår svenska kungamakt under 1100-1200-talet. I Jönköping var det även som tändstickan uppfanns!

Kulturskatter att upptäcka

Mellan Gränna och Jönköping ligger vägkrogen Gyllene Uttern. Denna är faktiskt Sveriges äldsta vägkrog och började byggas på 1930-talet. Bakom bygget stod markägaren Gyllensvaan. Stanna till här, beundra byggnaden och ät en god bit mat!

Besök ruinerna efter Brahehus, det är en fantastisk upplevelse då den ligger på ett ställe med vidunderlig utsikt. Slottet byggdes i mitten av 1600-talet av Per Brahe, för sin hustrus skull. Tyvärr avled hon innan bygget var klart. 1708 brann allt ner och idag finns det bara ruiner kvar.

Visingsö är perfekt om du vill uppleva historia och kultur. Här finns vackra ekskogar, historiska lämningar, Näs borg, Visingsborg slott och mycket mer.

Museum är en annan plats att upptäcka både kultur och historia. Du har dels Jönköpings länd museum som ligger i just Jönköping. På detta museum finns småländsk kulturhistoria, stadshistorisk utställning samt konst av John Bauer. Ett annat museum är Tändsticksmuseet. Byggnaden är i trä och från 1848. Detta är världens enda tändsticksmuseum. Här får du lära dig allt om tändstickans historia!

I Gränna finns Grenna Museum. I detta museum kan du lära dig historian om Andrées polarexpedition som skedde 1897 med Örnen, som var en vätgasballong. Museet har även utställning om Amalia Eriksson som uppfann polkagrisen. Det finns även andra sevärda utställningar på museet, så som Gränna under olika decennier med mera.

Det är inte bara i Jönköping och Gränna du hittar en massa kultur, besök gärna även Husqvarna och andra platser runt om i Småland, då de har en hel de att se de med!