Jönköping

jönköping som turiststadVid Vätterns södra strand ligger Jönköping, som är en stad med många sevärdheter så väl som ett härligt stadsliv. Här finns fornlämningar, så väl som shopping. Historia blandas med nutid. Jönköping är även en utmärkt plats att utgå från om du vill göra dagsturer i ett historiskt landskap. Det är nära till både Gränna, Visingsö, Taberg och Huskvarna.

Se och göra i Jönköping

Munksjöbron som invigdes 2006 är en del av staden. Detta är perfekt ställe att få en bra utsikt över hela Jönköping. Testa gärna att besöka den under kvällen, men titta på den från avstånd. Den är då upplyst och mycket vacker att beskåda.

I Jönköping ligger även kulturhuset Spira. Byggnaden i sig är vacker och i detta hus sätts det upp över 800 scenföreställningar per år.

Ett måste när du är i Jönköping är att besöka Tändsticksmuseet. Det är ett fabriksmuseum som ligger i samma lokaler som den första tändsticksfabriken i staden fanns. Här kan du lära dig mer om historian bakom vår tändsticka.

Det finns även flera andra museer i Jönköping som är väl värda ett besök. Dels John Bauermuseet, men även Dag Hammarskjölds födelsehus och Jönköpings läns museum.

Runt om i staden, som är från 1200-talet finns det mycket att se. Det är fornlämningar från stenåldern, medeltida kyrkor och mycket mer.

Staden har även över 75 restauranger och caféer, så det finns gott om utbud om du vill sätta dig ner och äta något gott. Du som vill shoppa loss i Jönköping kan åka till A6, ett stort köpcentrum, med mängder av olika butiker.

Boende i Jönköping

Jönköping har en del hotell. Välj ett med gammaldags stil eller om du föredrar modernt boende eller med spamöjligheter så finns det också.  Jönköping har även vandrarhem och hostels samt att det finns flera campingar i närheten.